Beheerd vermogen
Het beleggingsrendement was positief, met 10,4 procent in 2021 (2020: 6,6 procent). Dat komt overeen met 61 miljard euro. De groei in beheerd vermogen werd in 2021 voornamelijk veroorzaakt door hoge rendementen op de financiële markten. In 2021 groeiden de westerse economieën sneller dan verwacht, gedeeltelijk dankzij de fiscale stimuleringspaketten in de VS en Europa. Grote bedrijven floreerden hierdoor en zagen hun winst sterk toenemen. Private en beursgenoteerde aandelen, vastgoed en grondstoffen boekten hoge rendementen. Gedurende het jaar steeg de rente, wat leidde tot verliezen voor staatsobligaties. Andere vastrentende beleggingen droegen wel bij aan een positief beleggingsrendement.
In een markt met hoge rendementen, zoals afgelopen jaar, is het voor onze klanten van belang om een betrouwbare exposure aan de financiële markten te hebben. Als alles goed gaat, vertegenwoordigen de benchmark rendementen namelijk het grootste gedeelte van de beleggingsresultaten die we voor onze klanten behalen. Naast deze exposure kijken we vervolgens naar het extra rendement dat we met ons vermogensbeheer hebben behaald.
Onze prestaties als langetermijnbelegger kunnen het beste over een langer tijdsbestek worden beoordeeld. De onderstaande tabel toont de jaarlijkse rendementen en de extra (excess) rendementen van onze beleggingsstrategieën voor 2021 en voor de afgelopen vijf jaar. Op de onderstaande cijfers zijn externe beheerskosten en kosten van de prestatiebeloningen in mindering gebracht.
Het totaal beheerd vermogen in de tabel sluit niet aan met het beheerd vermogen van 636 miljard. De tabel geeft namelijk niet alle strategieën en geen overlay weer. Per saldo hebben deze een negatieve waarde waardoor de bedragen in de tabel tot een hoger bedrag optellen.